Elämäniloa elojuhlilla 17.8.2008

lapsia_1_1.jpg
lapsia_1_1.jpg

Malminkartanon elojuhlilla oli kotoinen tunnelma. Musiikin viihdyttämänä ja rennon leppoisan ilmapiirin siivittämänä saimme nauttia loppukesän tyynestä ja sateettomasta sunnuntaista perinteisillä vuotuisilla elojuhlilla.

 

   Pelle Kaija Pum hauskuutti lapsia.

Malminkartanolaisilla on sama maku. Letut maistuivat elojuhlavieraille niin, että lettutaikina loppui jo parissa tunnissa. Samoin Asukasyhdistyksen pöydältä otettu kahvikupposten ja -pullien määrä kohosi satalukemiin. Grillimakkaran menekkiä ei tilastoitu, mutta määrä oli myyjien mukaan suuri. Piianpuistossa huokui yhteisyyden henki.

Puukot, perkeleet ja kaljat eivät osanneet tulla juhlimaan. Sitä vastoin nauru, iloinen mieli ja puheiden sorina täyttivät Piianpuiston ja Asukastalo Rengin moneksi tunniksi.  Puisto kuhisi juhlijoita; lapsia, äitejä, isiä ja isovanhempia.

Jos asukkaiden aktiivisuutta mitataan kirppispöytien määrällä, niin alueella asuu virkeää väkeä. Jos onnellisuutta ja perheonnea punnitaan lasten määrällä, niin alueella eletään rikasta elämää. Oli ilo nähdä perheet vauvoineen osallistumassa yhteiseen elojuhlaan.

Keskusteluissa  juhlavieraiden kanssa ilmeni Malminkartanon tenho pitää asujat siipiensä suojassa vuosikymmeniä. Joitkin perheet asuvat  alueella jo toisessa polvessa; lapsetkin ovat hankkineet asuntonsa täältä. Samoin on muutettu suurempaan asuntoon perheen kasvaessa. Kuin yhdestä suusta ihannoitiin alueen vehreää luontoa, hyvää ympäristöä lapsille ja hyviä liikenneyhteyksiä. Vain hienovaraisesti vihjattiin joskus esiintyvästä levottomuudesta aseman seudulla erityisesti myöhemmin illalla.

 

Elojuhlilla oli kotoinen tunnelma. Monesti vieraat näyttivät olevan tuttuja keskenään. Stadin Juhlaorkesterin ja Duo Espresson musiikin viihdyttämänä ja rennon leppoisan ilmapiirin siivittämänä saimme nauttia loppukesän tyynestä ja sateettomasta sunnuntaista Malminkartanon perinteisillä vuotuisilla elojuhlilla.

 

 

 juhlijia.jpg

 

Piianpuiston tiivistä juhlatunnelmaa.

 

 

letut.jpg 

 

Lettujen menekki yllätti. Taikina loppui   parissa tunnissa.

 hermo.jpg

 

Helsingin Juhlaorkesteri solistinaan Cinta Hermo viihdytti juhlayleisöä.

 

 espresso.jpg

Duo Espresso esitti ranskalaisia ja italialaisia  lauluja.

 

Asukasyhdistys nyt 30-vuotias

Asukasyhdistyksen puheenjohtaja Erik Haggren avasi juhlat. Hän kertoi Malminkartanon menneisyydestä nykypäiviin ja raotti parilla sanalla myös tulevaisuuden verhoa. Malminkartanon Asukasyhdistys perustettiin jo vuonna 1978, joten nyt on 30-vuotisjuhlat. Suunnitteilla on alueen historiikin laatiminen, jota varten Erik toivoi asukkaiden penkovan kaapeistaan lähdeaineistoa. Tuleva lentoaseman tie tulee entisestään lisäämään alueen liittymistä lähiseutuun ja myös koko maailmaan.

 

Tässä yhteydessä myös julkistettiin vuoden malminkartanolainen. Raimo Moisanderia on pitkäaikaisen, toimeliaan ja pyyteettömän työnsä ansiosta oikein kunnioittaa tällä arvonimellä.

 

erik.jpg

 

Asukasyhdistyksen puheenjohtaja Erik Haggren piti avajaispuheen.

 

 

 raimo1.jpg

 

Raimo Moisander, vuoden malminkartanolainen

 

 

jp.jpg

 

Kannelmäen seurakunnan diakoni J-P Vaittinen korostaa vapaaehtoistyön arvoa.

 

 

Kannelmäen seurakunta esittäytyi ja musisoi. Vapaaehtoistoiminnan diakoni J-P Vaittinen kiitteli ja korosti vapaaehtoisten vastuunkantajien arvoa ja tärkeyttä yhteisön ja hyvän elämän edistäjänä. Hän myös toivotti kaikki tervetulleiksi Kannelmäen seurakunnan 40-vuotisjuhlaan sunnuntaina 7.9.2008 kello 10.

 viiri.jpg

 

Kaarela-Seura ry:n puheenjohtaja Erik Bärlund onnitteli Malminkartanon asukasyhdistystä ja lahjoitti Kaarela Seuran viirin.

 

 herkut.jpg

 

Kumppanuustalo Horisontti järjesti juhlatarjoilun. Kuvassa vasemmalla asukasyhdistyksen sihteeri Riitta Toivanen ja oikealla Horisontti-Team ry:n toiminnanjohtaja Jaana Löppönen.

 

 korut.jpg

 

Kumppanuustalo Horisontin käsityöpajojen tuotteita esillä elojuhlilla.

 

 palestiina.jpg

 

Iklas tarjoili perinteisiä palestiinalaisia herkkuja.

 

Asukkaat ovat yhtä mieltä

Liisi ja Lotta sekä äiti Inkeri

”Täällä on rauhallista asua, hyvät liikenneyhteydet kaupunkiin, luonto ympärillä ja terveyskeskuskin vielä lähellä”, kertoo neljä vuotta Malminkartanossa asunut Liisi. Hän tuli elojuhlille tyttönsä Lotan ja äitinsä Inkerin kanssa.

liisi.jpg

 

Liisi, Lotta ja Inkeri, juhlavieraat kolmessa sukupolvessa.

 

Ystävykset Merja, Irma ja Sisko myivät kirppiksellä

Merja ja Irma toivat Zurichista vierailulle tulleen ystävänsä Siskon elojuhlille. Merja kiitteli toimivaa asukasyhdistystä. Hän muutti Malminkartanoon vuonna 1980, eli 28 vuotta sitten. ”Kun muutin tänne, kaikki olivat nuoria perheitä. Tuolloin oli myös hevosia, sikoja ja kanoja leikkipuisto Piikassa. EU-normit lienevät syynä eläinten häviämiseen”. Perheen kaksi lasta ovat nyt jo aikuisia.

Alueella 21vuotta asunut Irma tykkää Malminkartanosta yhteisönä, jossa ihmiset ovat tuttuja keskenään.  Hän on saanut tarhan ja koulun kautta pysyviä ihmissuhteita. Myös pelloista ja ulkoilumahdollisuuksista hän tykkää. ”On kuin asuisi maalla kaupungissa”, Irma tokaisee osuvasti. Hieman huonona hän pitää levottomuutta lähikuppiloiden tuntumassa iltaisin ja öisin.

Zurichista käymässä oleva Merjan ystävä, Sisko muutti Suomesta ulkomaille 30 vuotta sitten. Oltuaan muutaman päivän Malminkartanossa hän sanoo, että alue on kiva, rauhallinen ja turvallinen asuinseutu luonnon keskellä. ”Täällä ei tarvitse panna ovia ja ikkunoita kiinni”, pohtii Sisko.

merja.jpg

 

 Ystävykset Irma, Sisko ja Merja

 

Kirsi Vanhamaa, Viljami-vauva ja Alma

Kirsi Vanhamaa kiittää Piika- ja Renkitalon toimintaa. Siellä on päivittäin mm. vauvahierontaa, jumppa- ja musiikkikerho sekä draamaa. Lapsiperheelle alue on erityisen hyvä ja vihreä luonto lähellä. Kirjasto ja ruokakaupat ovat lähellä sekä hyvät kulkuyhteydet kaupunkiin. Perhe on asunut vuodesta 2003 opiskelija-asunnossa. Kirsi toivoo nuorille lisää toiminnallista tekemistä. Se voisi vähentää myös ilkivaltaa.

kirsi.jpg

 

Kirsi Vanhamaa perheineen viihtyy Malminkartanossa. Piika- ja Renkitalossa on lapsille toimintaa.

 

Johanna, äiti Pirkko, lapset Oskari ja Samuli sekä tarhakaveri Amadu

Johannan perhe on viettänyt Asukastalo Rengissä synttäreitä ja perhejuhlia. Myös Johannasta Malminkartanon on hyvä, pieni ja viihtyisä yhteisö lapsiperheelle. Johannan perheellä on jo toinen asunto Malminkartanossa. ”Kymmenen vuotta on asuttu. Perhe kasvoi ja tarvittiin isompi asunto.”. Aukion seutua Johannakin pitää levottomana.

johanna.jpg

 

Äiti Johanna, Oskari, mummi Pirkko ja tarhakaveri Amadu. Perhe on viettänyt Asukastalo Rengissä synttäreitä.

 

 

Juttelu juhlavieraiden kanssa vakuutti, että Malminkartanon asukkaat viihtyvät hyvin kaupunginosassaan. Asukkaiden yhteistoiminnalla ja viranomaisten myötävaikutuksella alueen suunnittelijoiden arkkitehtien Heikki Kaiteran ja Ralph Erskinen alkuperäinen idea voi toteutua eli Malminkartano on asumisen, palveluiden ja työpaikkojen muodostama harmoninen yhteisö.

                                                          Teksti ja kuvat: Vesa Vattulainen